construction site, georgia, usa

Saknaden av detaljplan skapar problem för nybyggande!

En av mina hjärtefrågor är byggandet av nya bostäder. Sverige har ett stort underskott på bostäder och Hallsberg är inget undantag. Den allmännyttiga bostadsstiftelsen Hallsbergs Bostadsstiftelse hade en vakansgrad (antal outhyrda lägenheter) på 0,8% 2019 och har satt ett mål på 0,5% år 2020 Vilket är oerhört låga siffror. 

Attraktiva tomter i Hallsberg saknas 

I Hallsberg finns ingen tomt ledig, så fort man har tagit fram tomter har dessa blivit sålda väldigt snabbt. Tomtförsäljningar vid Samsala etapp 2, Hässlebergsskogen, Vibytorp, kvarteret Vargen är bevis på att det finns ett stort underskott på tomter i Hallsbergs tätort.  

I Sköllersta har det sålts fler än 20 tomter på ganska kort tid. I tidningen kan man läsa om att den största arbetsgivaren på orten Lithells eventuellt skapar 160 nya arbetstillfällen i Sköllersta. Fantastiskt roligt, men hänger kommunen med? Finns det en plan där man snabbt och enkelt kan exploatera flera tomter och mark för flerbostadshus? Hallsbergs kommun har bara 4 tomter osålda i Sköllersta, samtliga är i det nybyggda området nere vid handlaren. Alla andra tomter på orten är sålda.  

I Pålsboda var det länge sedan som det byggdes i, nu verkar byggandet kommit igång även där då det just nu är minst 4 nya hus på gång. Om man väljer att förlänga Kuggängsvägen och skapar en gata till där så är jag övertygad om att flera hus skulle byggas i Pålsboda. Jag tror att östra sidan av Pålsboda, som är närmare skolan, attraherar fler som vill bygga. De nya tomterna på södra sidan av Pålsboda ligger långt från skola och närservice och jag tror det är orsaken till att de inte blir sålda. 

I Svennevad har det varit byggboom. Så fort första huset hade byggts började det ploppa upp fler hus. Idag finns det inga kommunala tomter till salu. Här är det verkligen läge att kommunen tar fram tomter. Jag tycker också att man ska se över om det skulle finnas intresse för flerfamiljshus då många önskar bo kvar på orten, men eftersom det inte finns några lägenheter att hyra finns bara alternativet att flytta.  

Östansjö, Vretstorp och Hjortkvarn har bra tomter tillsalu och där är inget som man behöver prioritera i dagsläget. Men det skulle det inte vara något fel att fortsätta bygga på kristallgatan i Vretstorp och skapa tomter för att sälja. Närheten till skola och mataffär gör läget attraktivt. 

Arbetet med att ta fram detaljplaner för att skapa attraktivare tomter i Hallsberg måste gå att snabbas på!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *