Gratis mensskydd

Tidigare i veckan samtalade jag med Magnus Claesson aktiv politiker i Centerpartiet Kumla. Vi pratade om allt från mens till kriminalitet och det som slår mig är varför man inte oftare stjäl bra förslag och idéer från andra kommuner.

Huvudsaken i politik måste handla om att utveckla landet, regioner och kommuner. Om ett bra förslag kommer från Sverigedemokraterna eller Sossarna spelar ingen roll för mig, är det ett bra förslag kommer jag att ställa mig bakom.

Ett bra förslag som kommer från ett annat parti än moderaterna är Magnus motion till fullmäktige där han skriver om att kostnadsfritt tillgänglighetsgöra mensskydd i skolor, mycket bra förslag om du frågar mig. Motionen i sin helhet går att läsa nedan.

2021-04-21 Motion till fullmäktige.

Centerpartiet Kumla anser att mensskydd bör finnas tillgängligt kostnadsfritt på alla skolor i Kumla kommun. Frågan om att ungdomar kan få gratis mensskydd är något som stäcker sig över blockgränserna – eller borde göra det. Mens ska inte vara en ekonomisk fråga. Att kostnadsfritt kunna få tillgång till mensskydd för unga kan bidra till att utjämna sociala och ekonomiska skillnader, vilket i sin tur kan bidra till en mer jämlik hälsa och även skapa mer förståelse för det annars tabubelagda ämnet mens. Vi tror att genom att erbjuda mensskydd på skolorna skulle det bli en mer naturlig del av vardagen, för både tjejer och killar. Centerpartiet Kumla anser att Kumla behöver satsa mer på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Att införa skattefinansierat mensskydd i skolan anser vi kan leda till samtal om sexuell hälsa och att få bort stigmatiseringen kring menstruation. Centerpartiet Kumla, vill att: Centerpartiet Kumla föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar att nämnden för livslångt lärande får i uppdrag att utreda frågan att mensskydd ska finnas tillgängligt gratis på alla skolor i kommunen.

Magnus Claesson, Centerpartiet Kumla

Tack Magnus för en bra skriven motion, inom kort blir den stulen av en kommun nära dig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *